0

Een reis naar Noorwegen https://znaki.fm/nl/places/noorwegen/ zal een geweldig avontuur zijn, ongeacht je geplande activiteiten. Maar om het nog onvergetelijker te maken, lees je hieronder de belangrijkste feiten over Noorwegen om een idee te krijgen van het land en zijn cultuur, en welke gerechten je misschien wilt proberen.

Bekijk voor je reis een lijst met de beste ecohotels in Noorwegen.

Laten we beginnen met de basisfeiten over Noorwegen

 1. Noorwegen ligt in Noord-Europa, maakt deel uit van de Scandinavische landen en grenst aan Zweden, Finland en verrassend genoeg Rusland (helemaal bovenaan).
 2. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo.
 3. Noorwegen maakt deel uit van de Europese Economische Ruimte (EER), maar niet van de EU. 
 4. De munteenheid is de Noorse kroon.
 5. Noorwegen is een monarchie.
 6. De twee officiële talen zijn Noors (een Germaanse taal) en Sámi, een Oeraltaal die uit 10 of meer variaties bestaat. Zweden en Denen kunnen het Noors min of meer verstaan en omgekeerd. Engels wordt veel gesproken.
 7. In Noorwegen wordt rechts gereden.
 8. De meeste Noren zijn Luthers, maar praktiseren eigenlijk geen godsdienst.
 9. Ja, het is waar dat Noorwegen erg duur is, duurder dan de andere Scandinavische landen, vanwege de hoge belastingen en de kosten van levensonderhoud. Om je een idee te geven, we betaalden ongeveer €15 voor een eenvoudige croissant met avocado en kaas in een klein café. 
 10. Noorwegen wordt als duur beschouwd voor zowel toeristen als inwoners, maar mensen met een Noors salaris verdienen genoeg om de kosten van levensonderhoud te kunnen dragen.
 11. Noorwegen staat bekend om zijn natuurlijke en prachtige landschap, sneeuw, middernachtzon, noorderlicht (Aurora Borealis), fjorden, bergen en ijsberen (alleen in Spitsbergen). 

Leuke weetjes over Noorwegen en de Noorse cultuur

Mensen en geluk

Noorwegen wordt vaak genoemd als een van de gelukkigste landen ter wereld. Gelukkig zijn in Noorwegen betekent niet dat de mensen er gelukkig uitzien in de verwachte zin van het woord (aka lachen en een geweldige tijd hebben). Noren worden zelfs niet als bijzonder hartelijk beschouwd, hoewel onze ervaring is dat ze behulpzaam zijn.

Wat het betekent is dat het land een hoge levensstandaard heeft, waar mensen comfortabel kunnen leven met een fatsoenlijk inkomen, veel individuele vrijheid, gelijke en burgerrechten en democratie hebben. Omringd zijn door zoveel natuur en natuurlijke schoonheid is ook een extra factor die bijdraagt aan geluk.

Vikingen

Noorwegen staat bekend als het land van de vikingen. Er is zelfs een vikingschipmuseum in Oslo dat een belangrijke attractie is. De Vikingtijd vond plaats van de 8e-10e eeuw na Christus en vormde het Koninkrijk Noorwegen. Vóór de Vikingen woonden er echter al mensen in Noorwegen sinds 9000 voor Christus.

De Vikingen veroverden nieuwe gebieden vanwege overbevolking en ontwikkelden hun vaardigheden in het zeilen.

Leuk weetje: de Vikingen zetten voet aan wal in Amerika (het huidige gebied van de VS en Canada) lang voordat Columbus het “ontdekte”. Er is archeologisch bewijs in de buurt van de Canadese provincie Newfoundland.

Thor

Thor (het Marvel DC personage met de enorme buikspieren… en de hamer) is eigenlijk een Noorse god volgens de mythologie. Hij is de god van de donder, stormen en de lucht en werd aanbeden door de Vikingen.

We hebben veel over Thor geleerd tijdens de Ice Dome-tour die we hebben gedaan (kanttekening: hun vegetarische goulash was de beste die ik ooit heb geproefd). Draag warme winter-/sneeuwschoenen voor deze tour, je zult minstens 45 minuten in een ijskoepel zitten.

Duurzaamheid en milieu-inspanningen

Noorwegen is een van de koplopers op het gebied van duurzame energie en groene inspanningen en is een van de meest duurzame landen ter wereld. Duurzaamheid is ingebed in de cultuur en de levensstijl van de mensen en is duidelijk zichtbaar in hun consumptiegewoonten, of het nu gaat om eten of winkelen.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat Noorwegen rijk is aan olie en in feite een belangrijke leverancier van olie en gas aan de EU en het VK is. De verkoop van hun olie speelde een grote rol bij de opbouw van de economie.

Culturele aanpassing en etiquette in Noorwegen

 • Punctualiteit: Noren zijn meestal punctueel, zowel in sociale als professionele omgevingen.
 • Persoonlijke ruimte: Het is belangrijk om Noren persoonlijke ruimte te geven. Fysiek te dichtbij staan is erg afstotend, vooral in openbare gelegenheden tussen vreemden.
 • Eerlijkheid: Noren waarderen eerlijke standpunten en eerlijke gesprekken waarin men zijn mening geeft.
 • Begroeting: Als je iemand ontmoet, wordt een handdruk en oogcontact verwacht, zelfs een glimlach. Omdat Noren een egalitaire cultuur hebben, spreken ze elkaar informeel aan met de voornaam in plaats van met meneer en mevrouw.
 • Je niet opdringen aan anderen: Noren houden er niet van om anderen iets op te dringen. Je kunt bijvoorbeeld een Noorse vriend hebben die een andere vriend tegenkomt terwijl hij met jou optrekt, en een tijdje kletsen zonder iemand aan elkaar voor te stellen, omdat ze zich niet willen opdringen.
 • Klagen: Noren klagen over het algemeen niet graag, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Dit heeft enigszins te maken met het feit dat ze niemand iets willen opdringen. Klaag alleen als het echt nodig is.
 • Noorse humor: verwacht droge humor van Noren.
 • Bunads – de nationale dag van Noorwegen: Deze dag wordt heel serieus genomen en wordt zelfs gevierd door Noren die in het buitenland wonen. Mensen kleden zich in traditionele outfits en vieren deze dag samen met optochten, drankjes en eten.
 • Religie: Mensen in Noorwegen praten niet vaak over religie, simpelweg omdat de meeste Noren niet gelovig zijn. Maar niemand veroordeelt een ander om zijn of haar geloof.
 • Balans werk-privé: Noren hebben een goede balans tussen werk en privé, en de werkcultuur is over het algemeen aangenaam en begripvol.